viviendas

Edificio Gen / Gen Building

ficha técnica / fact sheet

Volver
Gen_V2-4
es

El Edificio explora un modo de gestión urbana que favorece una escala de barrio, con sólo 18 departamentos, explotando un predio esquina encerrado entre dos edificios. De esta forma se plantea una alternativa a los grandes volúmenes que acostumbramos a ver en los emprendimientos inmobiliarios. Esto se logra a través de una gestión que involucra a los distintos actores, propietario del sitio, inmobiliaria y arquitectos, de tal manera de optimizar costos, para hacer rentable este tipo de iniciativa.

Respecto del contexto, el edificio se plantea como un gran marco hacia la arboleda de calle Carmen Sylva, el cual se desprende del volumen en la esquina, generando un vacío hacia la calle Luis Thayer Ojeda. En el primer piso, se libera el espacio de antejardín abriéndose a la calle.

En cuanto al programa, se resuelve en doble crujía Norte – Sur, y con dos tipologías, departamentos de un piso en el ala Poniente, y Dúplex en el ala Oriente, generando un juego de dobles alturas en fachada que rompen la línea de terrazas. En la cubierta, edificio posee una terraza jardín con césped que ayuda a evitar el efecto isla de calor y contribuye a la aislación térmica del edificio y a la integración con los árboles del entorno.

en

With just 18 apartments, this building explores the possibilities of a small scale, community-based approach to urban management by exploiting a corner area tightly confined between two buildings. This project thereby offers an alternative to the huge volumes usually expected from real-estate development projects. This was achieved thanks to the involvement of various key-players, such as the owner of the site, the real-estate agent and the architects, in order to optimise costs and make this kind of initiative profitable.

In terms of surroundings, the building bears a great frame towards the line of trees located on Carmen Sylva Street, which breaks off from the main bulk of the building and prolongs beyond the corner, creating a gap towards Luis Thayer Ojeda Street. On the ground floor, the structure narrows down to accommodate the front garden area, thereby opening onto the street.

The program consists of a double North – South midsection, with two distinctive topologies: one-story apartments in the west aisle and duplexes in the east aisle. This juxtaposition of single and two-story apartments helps create an interesting visual effect, where double-height facades are contrasted with linear balconies. On the rooftop, the building offers a garden with a lawn, which not only helps reduce the heat island effect, but also contributes to the thermal insulation of the building as well as its integration with the surrounding trees.

Gen_V2-6 Gen_V2-5
©pabloblanco ©pabloblanco
©pabloblanco LAMINAS Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1 Layout1